недеља, 2. мај 2010.

УКРИНА ШАПУЋЕ

УКРИНА ШАПУЋЕ
Укрина шапуће
Укрина се обгрлила врбацима
Плаветнило неба у дно увукла
Повијеним гранама воду додирује
Испод чамаца рибице врагољају

Лелујаво над водом сунце лебди

Сребренасто се ствара чаролија
Валови оку измичу преко прелива
И милују каменчиће у дубини вира

Укрина непрекидно тече и жубори

Шапатом глагоља и нове слике пише
 
Савко Пећић Песа
Укрина извор живота
Ријеке Укрина је одувијек била извор живота за многобројно становништво, које се насељељавало и живјело уз ријеку. Потомци нам неће опростити, ако ријеку Укрину не сачувамо од даљег загађења, која могу узроковати брзи нестнак богатог биљног и животињског свијета у води и на обалама ријке , као и природних појава, која ову ријеку чине ријетком природном љепотом, као што је Водени цвијет (лептир).
Еколози и рибари, пјесници, умјетници, новинари, одавно скрећу пажњу на све веће загађење ријеке и нестанак неких биљних и животињских врста. Насупрот, све је више оних који загађују ријеку, а не чувају њене љепоте.
Индентификовани су и набројани многобројни загађивачи, а да би се спријечило даље загађење потребна су законска рјешења и појачана активност свих субјеката и појединаца.На овој страници сви можете у томе учествовати и предстваљати љепоту ријеке, као и њене загађиваче, као опомену да се мора ова љепота чувати и сачувати за садашње и будуће генерације.
Међу загађавачима, поред разног одпада, тешких метала, каналзационих и индустријских вода, хемијских средстава и умјетних ђубрива, која се употребљавају у пољопривреди, тренутно, најдрскији су шљункари, који у доба ниског љетног водостаја ваде шљунак из корита Укрине и уништавају њен ток и све што се налази у води.
Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

2 коментара:

  1. захваљујући теби
    њеним током
    друговао
    сјећао се и
    на пропутовању
    туговао

    (укринске импресије сам на мом блогу повезао)

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала пријатељу Миро !
    Поздрав из Дервенте од Савка и Марице !

    ОдговориИзбриши