субота, 18. април 2009.

ВАСКРШЊЕ РАДОСТИ - VASKRŠNJE RADOSTI





ВАСКРШЊЕ РАДОСТИ

Дјеца се посебно радују Васкрсу. Нарочито када се боје и шарају јаја, јер воле да се играју. Исто тако, дјецу веома интресују обичаји и желе да учествују у њима, па и да буду главни актери.
По православном обичају јаја се на дервентском крају, почињу припремати у петак,а најчешће је то субота. Јаја се боје и шарају разним бојама, али прво се обоји у црвену боју, па онда у друге боје.


Обичаји на Васкрс

ХРАЊЕЊЕ МРАВА

У православним селима код Дервенте сачувано је много лијепих народних обичаја за Васкршње празнике, а нарочито оних у коме учествују дјеца.
Тако, дјеца чим устану на Васкрс са одраслим моле се Богу, а онда добију шарено јаје и доручкују. Послије доручка облаче свечанију и љепшу одјећу и ките се мирисним, шареним прољећним цвијећем и са корпицама, (раније су то били мали плетени сепетићи ) одлазе у сакупљање јаја по оближњим кућама. Она иду од куће до куће и свака домаћица им подијели по једно шарено јаје.
Успут се играју туцања јаја на одношење, па онај ко има најјаче јаје, зна накупити и по стотину јаја у своју корпицу, то јест сепетић. Наравно, то дјеца не могу све појести, онда они дијеле другим који наиђу поред пута, а нешто од пробраних и лијепо ишараних јаја носе кући.
Интресантно је да се овом радују и дјеца која су тек проходала и уз мајку обилазе комшилук како би добило своје јаје.
Домаћице, обично знају колико ће дјеце доћи и толико јаја припреме.
За Васкрс је везан још један веома интресантан обичај у коме обавезно учествују дјеца.
Кад се јаја ољуште и поједу у кући, пред или послије ручка одлази се на њиве и тражи највећи мравињак. Обично, свако домаћинство зна гдје се налазе већи мравињаци на оближњој њиви.
Дјеца сакупљају љуске од јаја у посуде или у корпице, са неколико ољуштених јаја и одлазе са дедом, баком или са родитељима до најближег мравињака. Кад се дође код мравињака онда се сви прекрсте и љуске од јаја бацају мравима.
Дјеци се каже да бацају љуске и да при том поновљају ријечи ; ''једите, једите вриједни мравићи'' .
Вјерује се да се на овај начин, по хришћанском, одржава побједа живота над смрћу.
Зашто се овај обичај одржао и ради чега, мало старијих људи зна да каже. Неки кажу да је то да се мрави нахране, јер су то највреднија Божија бића, па треба да се и они мало одморе. Други, опет да је то ради тога што мравља јаја немају љуштуре, па је потребно да ојачају.
По трећим је тај обичај веома стар и носи у себи паганске особине кад се у мраве вјеровало да су бића која имају моћ на одржавање мноштва, реда и рада у заједници. Ако се мравима даје храна у прољеће, онда ће у свакој кући, од дјеце и чељади врвити као у мравињаку. То се касније вјероватно у народу задржало, појавом хришћанства, као и други многи обичаји у славенским народима.
Ипак, више је оних који вели да је ријеч о дјечијој забави и Васкршњој радости. За Васкрс се сва дјеца радују и ту своју радост дијеле са другом дјецом и људима, а исто тако и са ситним малим животињицама које никоме не чине зло – мравима. Мрави трче тамо, амо ужурбано, кад се на њих нешта баци, то дјеца доживљавају као да се и они радују њиховом доласку и храни коју су им даривали.
Било , како било, овај обичај траје и одржава се сваки пут на дан Васкрса.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

8 коментара:

  1. These are wonderful moments
    thank you for sharing these wonderful family fotos with me.

    Easter Time - all those eggs and the promise that
    there will be a positive year ahead with success, health and luck...

    Gabriele

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo, gospodine Savko mnogi danas neznaju a i nemaju gdje ni da nauče ovo je pozitivno od vas nek se zna, da se ne zaboravi.

    skiba

    ОдговориИзбриши
  3. прољеће новосадско18. април 2009. 22:49

    Свака част, Савко... Нека је нашим ћириличним писмом, здравородно и богоугодно... Христос Васкресе...

    ОдговориИзбриши
  4. Христос Васкресе!!!!

    Puno pozdrava i prelepa prica, steta sto je nema kao slikovnica za malu deci, da ih ucimo tradicijom od malih nogu.

    ОдговориИзбриши
  5. HRISTOS VASKRESE!
    Dragi prijatelju, tebi i tvojim najmilijima zelim lepe i radosne praznike.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Ова Мирјанина идеја са Сликовницом је нешто изузетно...и вјероватно оствариво (има нас довољно креативних, зар не...?)

    ОдговориИзбриши
  7. Зашто да не, идемо радити. Мирјана колико знам црта, или неко други, на овај текст и ево ту смо, зар не ?
    А ја ћу тражити још неке садржаје и обичаје.

    ОдговориИзбриши
  8. svaka čast pesa pozdrav od erića iz m.sočanice

    ОдговориИзбриши