среда, 3. фебруар 2016.

НАШИ ЉУДИ У ДИЈАСПОРИ



Акварел као хоби
Сликар акварелиста Миленко Ковачевић из Горњег Детлака није познат дервентским љубитељима ове врсте сликарства, док је у Словенији , гдје сада живи и ради веома цијењен као ликовни умјетник – акварелиста. Каже да црта из хобија, поред редовног посла који обавља у приватној пракси као психотерапеут у Марибору.

Наиме , Миленко Ковачевић  је рођен 1958. године у  Горњем  Детлаку. Завршио је у Дервенти  Средњу медицинску школу. Након тога није нашао запослење у свом граду и зато одлази 1978.године у Марибор Словенија. Ту се запослио у мариборској болници на одјељењу психијатрија, и уз рад уписује студије психотерапије (трансакциона анализа и психоанализа). У болници је радио 27 година, да би од 2007.године отворио приватну праксу као психотерапеут. С њим заједно ради и његова супруга Словенка. Има кћерку из првог брака и унуку  која му је посебна радост и добро се слажу.
 


Миленко се цртањем почео бавити још у основној школи и прве цртеже урадио као основац у Календеровачкој школи . Од тада је најобичнији кист и блок цртаћег папира постао његов нераздвојини пријатељ ког је увијек носи уз себе. Кроз цртеже испољава своју машту и преноси на папир. Временом је сликање у акварелу до краја усавршио, па је цртање постало његов хоби и бављење ликовном умјетношћу, од кога се у Словенији гдје је ликовна умјетност цијењена, може и зарадити, јер се слике у акварелу радо купују.

-Моје теме су пејсажи јер акварел је као створен да се цртежом изрази лијеп крај и пејсаж. Цртам све мотиве, али најчешће се враћам маштом у свој родни крај, Горњи Детлак. То ми причињава задовољство да могу нешто оставити цртежом као успомену на моје родно мјесто, гдје сам провео дјетињство и прве дане живота и ето тако ја повезујем љубав према свом крају , каже Миленко.
 


Миленка сам упознао путем интрнет мреже ФБ.  Недавно  је кратко боравио у Дервенти и свом Горњем Детлаку, гдје више нико не живи и донио ми је на поклон предиван свој акварел, како га је назвао, ''Пећића сокак у Појезни.''

Фотоси интекст : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар