понедељак, 5. октобар 2015.

ИЗВУЧЕНО ИЗ ЗАБОРАВА

Земљани лончић од печене глине, груба обрада.Служио је за израду земљаних пећи,кућних шпорета - фуруне, за задржавање и исијавање топлоте. Исто тако, могао је да послужи као мала посуда за разне намирнице,а у недостатку посуда за храну послуживала се у њима течна храна у сиромашним домаћинствима.

Ђуро Пракљача - Ђорђо Панзаловић Осиња  
Стари људи нису знали израчунавати пренос топлоте, као ми данас, али су знали направити облик лончића (за фуруне),који ће имати највећи ефекат грејања (преноса топлоте, као и што пчеле знају конструирати сатницу са највећим (оптималним) фактором механичке отпорности. Тако је и овај лончић на фоторафији обликован тако да има највећу површину при даној маси материјала. Фактор исијавања топлоте је такође максималан. Зато лончићи нису глазирани. И још доста тога је узимано у обзир, што ми данас израчунавамо помоћу компјутерских програма. Ми данас много тога знамо, што они тада (можда) нису знали. А дали смо због тога данас паметнији?!

Посуда, тањирић или чанчић од дрвета. Служио је као тањир за јело, или за држање ситних намирница и зачина: грах,жито, сол и брашно, те сир, кајмак и троп.

Текст и фото : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар