уторак, 29. септембар 2015.

КАМЕНА СЈЕКИРА



Камена сјекира из неолита


На нашем подручју људи су од вaјкада проналазили разне старе предмете који свједоче о животу човјека на овим просторима из најранијег доба постојања. Таквим предметима, из не знања није придавана нека посебна пажња, па су пропадали. Забиљежено је неколико значајних локалитета из најранијег доба човјековог настанка на подручју наше општине. Тако су сегменти, артефакти и остаци керамике, оруђа од камена кремена пронађени у Градини Доњи Церани, Горњем Детлаку, Доњем Детлаку , на ушћу рјечице Лупљаница у Укрину, на Вуковића брду Осојци,Чардак Дервента и Вис Томасово Брдо.
Ријетки су примјерци камене сјекире, који су пронађени и добро очувани. Једна камена сјекира из доба неолита је пронађена у кориту ријеке Илове. Проналазач није познат. Дуго је била као неважан предмет и обични камен, па је чак и употребљавана. Наиме, са њом се, као тврдим изглачаним предметом – тучком, ситнио и туцао пржени боб, који је служио као замјена за кафу.
Није познато одкуда у Илови ова камена сјекира? Постоји могућност да је вода коритом донијела са неког другог локалитета, јер узводно , уз ријеку Илову, постоје забиљежени локалитети из каменог доба,па је сјекиру највјероватније вода донијела, након огромних бујица. Исто тако, могуће је да је неки од давних наших предака боравећи у лову сјекиру изгубио или га је ту задаесила смрт, па је сјекира остала.
Процјењено је да је старост сјекире оваквог изгледа и облика шест до осам хиљада година и припада историјском периоду неолит.
Интресантно, да је једна таква камена сјекира пронађена приликом копања темаља за кућу на Чардаку у Дервенти. Проналазач је однио предмет и чува у приватној збирци. Чардак је познат археолозима као локалитет из каменог доба ,али  није никада детаљно истраживан.


Дервентска музејска поставка не посједује камену сјекиру која је пронађене на неком од локалитета на територији општине Дервента.
Необичан и веома важан артефакт, камена сјекира пронађена у Агићима у шљунку корита ријеке Укрине,што свједочи о богатству локалитета из каменог доба на подручју ушћа рјечице Лупљанице у Укрину,а то је у непосредној близини Агића.
Колико су вриједни ови артифакти за сакупљаче старина и антквара, говори цијена која на црном тржишту достиже, од хиљаду до двије хиљаде евра.
Камена сјекира пронађена у шљунку у кориту ријеке Укрине.Мјесто Агићи.Проналазач Владо Ђеорђић.
 Двије различите камене сјекире, рађене од различитог каменог материјала

Фотоси и текст : by Савко Пећић Песа

Нема коментара:

Постави коментар