петак, 9. октобар 2009.

МАНАСТИР ДОЊИ ДЕТЛАК

Археолог мр Милан Ђурђевић
Прва страна писаног Јеванђела испред цркве - плоча
Ископавање на ћуповима-хамбаринама
Споменик , навјреоватније из 14.или 15.вијека
Испоснице, мјесто за молитве монаха
На ископавању су ангажовани и мјештани


АРХЕОЛОЗИ ПОТВРДИЛИ ЛОКАЦИЈУ МАНАСТИРА


Ових дана у Доњем Деталку код Дервенте, археолози из Завода за заштиту културно историјског и природног наслеђа Републике Српске из Бања Луке врше опсежна ископавања и археолошка истраживања на неколико локалитета. Циљ овог истраживања је средњовјековни манастир, који се историјски помиње да је постојао у Доњем Детлаку.

Археолошким радовима руководи археолог Љубица Срдић, а стручни сарадници су Ивана Јовановић из Пирота и магистар професор Милан Ђурђевић.

Према ријечима археолога Милана Ђурђевића у Доњем Детлаку је пронађена локација манастира, који највјреоватније датира из доба око 1300. године. Томе свједоче материјални докази који су пронађени, као што су пећине – испоснице монаха, затим стари надгробни споменици - мрамори, те ћупови или амбари, који су укупни у терцијарни камен и служили су као оставе за храну.

Темељитији радови се изводе на конзервацији испосница и амбарина – ћупова.

- Манастирска црква сасвим сигурно се налазила на мјесту гдје се сада налази обновљена црква Светог Илије Пророка. За то већ имамо многобројне материјалне и писане доказе, потврдио је археолог Ђурђевић.

Арехеолог Љубица Срдић је рекла да ће се за сада урадити чишћење и конзервација ћупова и испосница, као би се омогућио приступ посјетиоцима, поготово туристима, а радови ће се на истраживању наставити и даље по фазама, јер Доњи Детлак обилује многобројним археолошким средњовјековним локалитетима, као и оним, који су много старији, још из каменог доба.

Tekst i fotografije: © by Savko PEĆIĆ PESA

4 коментара:

  1. ...баш сам нестрпљив поводом ових археолошких истраживања - ако се претпоставке потврде тачним (а много штошта на то указује) било би то једно од најважнијих открића у региону сјеверне Босне...

    ОдговориИзбриши
  2. Nadam se da cemo brzo imati od tebe i vise informacija, kada strucne ekipe zavrse svoj posao.

    ОдговориИзбриши
  3. Миро локација је утврђена, то је сад сасвим сигурно чисто. Питање је само , како и на који начин вршити реконструкцију манастира.Садашња црква је потпуно реновирана и иконописана ове године, а 17. октобра долази владика на освећење.
    Да ли ће овај комплекс бити као мастирско имање и ту боравити монаси то се не зна. Видјећемо шта ће рећи владика, а свакако би требало направити још неке пратеће објекте са конаком.

    Поздрав из Дервенте.

    ОдговориИзбриши
  4. МРВИЦЕ , Подразумијева се ,а мени овакве ствари дају задовољство, кад могу да пошаљем у свијет неку значајну информацију, и то први као значајно откриће, јер још нико није објавио нешта слично.Радио Републике Српске, као мој прилог и овај пост су први.
    Хвала на коментару и поздрав из Дервенте.

    ОдговориИзбриши